Tapenada przepis - moje oliwkowe odkrycie roku 2020
Dzisiaj chciałbym Wam przybliżyć moje tegoroczne odkrycie smakowe! O ile nigdy nie byłem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem oliwek tak ostatnimi czasy bardzo bardzo się do nich przekonałem i spożywam je w całkiem sporych ilościach. O ile o oliwkach samych w sobie można napisać osobny artykuł tak tutaj chciałbym przybliżyć jedynie kilka słów o owocach z drzewa oliwnego. Natomiast główną uwagę skupić na pysznym przepisie na tapenadę.
Podstawowe informacje o oliwkach:
Wyróżniamy trzy rodzaje oliwek:
- Zielone, są to oliwki które jeszcze nie zdążyły dojrzeć i mają bardziej pikantny i wyrazisty smak.
- Czerwone, są to oliwki które zostały zebrane zaraz po zakończeniu procesu dojrzewania są pośrednie smakiem między zielonymi a czarnymi.
- Czarne, zbierane w najpóźniejszym okresie. Ich smak jest najbardziej łagodny oraz delikatny w smaku. Jest to również najlepszy surowiec do produkcji najlepszej oliwy z oliwek.
Oliwki są bogatym źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne do prawidłowej pracy naszego mózgu oraz układu nerwowego. Dzięki ich regularnemu spożywaniu możemy poprawić swój nastrój, zwiększyć koncentrację oraz usprawnić pracę innych procesów poznawczych.
O ile jedzenie oliwek wydaje się mieć same zalety, należy pamiętać, że oliwki “sklepowe” w słoikach są zabezpieczane przed zepsuciem się za pomocą dużej ilości soli. Jej ilość w diecie nie powinna być większa niż 5 g dziennie. Dlatego przed spożyciem oliwek, warto przepłukać je pod bieżącą wodą, aby w ten sposób pozbyć się części soli, która zalega na ich powierzchni.
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 15 g (1 bardzo duża) |
Wartość energetyczna | 81,0 kcal | 12,15 kcal |
Białko | 0,97 g | 0,15 g |
Węglowodany | 5,61 g | 0,84 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 2,50 g | 0,38 g |
Tłuszcz | 6,87 g | 1,03 g |
Tłuszcze nasycone | 0,91 g | 0,14 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 5,07 g | 0,76 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,59 g | 0,09 g |
Witamina C | 1,50 mg | 0,23 mg |
Witamina B4 - cholina | 6,60 mg | 0,99 mg |
Witamina A | 346 i.u. | 51,9 i.u. |
Witamina A | 17,00 µg RAE | 2,55 µg RAE |
Beta karoten | 204 µg | 30,6 µg |
Beta-kryptoksantyna | 8,00 µg | 1,20 µg |
Luteina+Zeaksantyna | 510 µg | 76,5 µg |
Witamina E | 1,65 mg | 0,25 mg |
Witamina K | 1,40 µg | 0,21 µg |
Wapń | 94,0 mg | 14,10 mg |
Żelazo | 3,32 mg | 0,50 mg |
Magnez | 4,00 mg | 0,60 mg |
Fosfor | 3,00 mg | 0,45 mg |
Potas | 9,00 mg | 1,35 mg |
Sód | 735 mg | 110 mg |
Cynk | 0,22 mg | 0,03 mg |
Miedź | 0,23 mg | 0,03 mg |
Selen | 0,90 µg | 0,14 µg |
Woda | 84,3 g | 12,65 g |
Tapenada przepis:
A teraz do sedna! Przecież oliwki można jeść nie tylko faszerowane albo drylowane, świetną i smaczną alternatywą jest tak zwana tapenada. Śmiało możecie nią zastąpić masło bądź inne smarowidła. Świetnie smakuje i bardzo łatwo ją przygotować. Można ją jeść na kanapce, dodać do makaronu lub zjeść samą jeżeli najdzie Was taka ochota!
Błądząc po internecie nie mogłem znaleźć przepisu, który by odpowiadał moim kubkom smakowym podczas wyobrażania sobie smaku produktu końcowego, tak więc postanowiłem zebrać do kupy kilka przepisów w internecie i zrobić na jej podstawie własną kompozycję w kontekście proporcji.
Wszystkie składniki zblendować lub zmiksować w mikserze i gotowe. Smacznego!
Czas przygotowania: 15 minut
Masa końcowa: ~500g
Składniki:
- 400 g czarnych oliwek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 fileciki anchois
- 2 łyżki kaparów ( z oleju )
- 2 łyżki parmezanu startego
- 2 łyżki soku z cytryny ( 3 jeśli lubisz bardziej kwaskowy posmak )
- 1 ząbek czosnku (średni/duży)
- Tymianek (pół łyżeczki opcjonalnie)
Pingback: RAV Vast wstęp i medytacja - Zdroweda