Tapenada przepis – Pasta z czarnych oliwek

Tapenada przepis - moje oliwkowe odkrycie roku 2020

Dzisiaj chciałbym Wam przybliżyć moje tegoroczne odkrycie smakowe! O ile nigdy nie byłem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem oliwek tak ostatnimi czasy bardzo bardzo się do nich przekonałem i spożywam je w całkiem sporych ilościach. O ile o oliwkach samych w sobie można napisać osobny artykuł tak tutaj chciałbym przybliżyć jedynie kilka słów o owocach z drzewa oliwnego. Natomiast główną uwagę skupić na pysznym przepisie na tapenadę.

Podstawowe informacje o oliwkach:

Wyróżniamy trzy rodzaje oliwek:

  • Zielone, są to oliwki które jeszcze nie zdążyły dojrzeć i mają bardziej pikantny i wyrazisty smak.
  • Czerwone, są to oliwki które zostały zebrane zaraz po zakończeniu procesu dojrzewania są pośrednie smakiem między zielonymi a czarnymi.
  • Czarne, zbierane w najpóźniejszym okresie. Ich smak jest najbardziej łagodny oraz delikatny w smaku. Jest to również najlepszy surowiec do produkcji najlepszej oliwy z oliwek.

Oliwki są bogatym źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one niezbędne do prawidłowej pracy naszego mózgu oraz układu nerwowego. Dzięki ich regularnemu spożywaniu możemy poprawić swój nastrój, zwiększyć koncentrację oraz usprawnić pracę innych procesów poznawczych. 

O ile jedzenie oliwek wydaje się mieć same zalety, należy pamiętać, że oliwki “sklepowe” w słoikach są zabezpieczane przed zepsuciem się za pomocą dużej ilości soli. Jej ilość w diecie nie powinna być większa niż 5 g dziennie. Dlatego przed spożyciem oliwek, warto przepłukać je pod bieżącą wodą, aby w ten sposób pozbyć się części soli, która zalega na ich powierzchni.

 

Kalorie i wartości odżywcze

Zawartość

w 100 g

Zawartość

w 15 g (1 bardzo duża)

Wartość energetyczna81,0 kcal12,15 kcal
Białko0,97 g0,15 g
Węglowodany5,61 g0,84 g
Cukier0 g0 g
Błonnik2,50 g0,38 g
Tłuszcz6,87 g1,03 g
Tłuszcze nasycone0,91 g0,14 g
Tłuszcze jednonienasycone5,07 g0,76 g
Tłuszcze wielonienasycone0,59 g0,09 g
Witamina C1,50 mg0,23 mg
Witamina B4 - cholina6,60 mg0,99 mg
Witamina A346 i.u.51,9 i.u.
Witamina A17,00 µg RAE2,55 µg RAE
Beta karoten204 µg30,6 µg
Beta-kryptoksantyna8,00 µg1,20 µg
Luteina+Zeaksantyna510 µg76,5 µg
Witamina E1,65 mg0,25 mg
Witamina K1,40 µg0,21 µg
Wapń94,0 mg14,10 mg
Żelazo3,32 mg0,50 mg
Magnez4,00 mg0,60 mg
Fosfor3,00 mg0,45 mg
Potas9,00 mg1,35 mg
Sód735 mg110 mg
Cynk0,22 mg0,03 mg
Miedź0,23 mg0,03 mg
Selen0,90 µg0,14 µg
Woda84,3 g12,65 g

Tapenada przepis:

A teraz do sedna! Przecież oliwki można jeść nie tylko faszerowane albo drylowane, świetną i smaczną alternatywą jest tak zwana tapenada. Śmiało możecie nią zastąpić masło bądź inne smarowidła. Świetnie smakuje i bardzo łatwo ją przygotować. Można ją jeść na kanapce, dodać do makaronu lub zjeść samą jeżeli najdzie Was taka ochota!

Błądząc po internecie nie mogłem znaleźć przepisu, który by odpowiadał moim kubkom smakowym podczas wyobrażania sobie smaku produktu końcowego, tak więc postanowiłem zebrać do kupy kilka przepisów w internecie i zrobić na jej podstawie własną kompozycję w kontekście proporcji.

Wszystkie składniki zblendować lub zmiksować w mikserze i gotowe. Smacznego!

Czas przygotowania: 15 minut

Masa końcowa: ~500g

Składniki:

Najnowsze wpisy

1 myśl na “Tapenada przepis – Pasta z czarnych oliwek”

  1. Pingback: RAV Vast wstęp i medytacja - Zdroweda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *